Kurinpito-ohjesääntö

Teema ry:n kurinpito-ohjesääntö

Yhdistyksen jäsenelle voidaan kohdistaa kurinpito-ohjesäännön mukaisia toimia, mikäli tämä on menettelyllään huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai sen jäsentä, tai toiminut yhdistyksen tarkoituksen tai arvojen vastaisesti. Tässä dokumentissa määritellään käytössä olevat keinot. Kurinpito-ohjesäännön laatimisesta ja muokkaamisesta vastaa yhdistyksen hallitus tai sen asettama työryhmä, jonka esityksen hallituksen kokous hyväksyy.

Ilmoitukset häirinnästä, joka halutaan tuoda hallituksen tietoon ja käsittelyyn, tehdään kirjallisena hallitukselle. Hallitus ottaa ilmoitukset käsittelyyn ilman aiheetonta viivytystä, ja ilmoitukset käsitellään ilman hallituksen ulkopuolisten henkilöiden läsnäoloa. Painavista syistä voidaan tietoon tulleet häirintätapaukset käsitellä, vaikka niistä ei ole tehty kirjallista ilmoitusta.

1. HALLINNOLLISET KURINPITOTOIMET

Hallitus voi käyttää kurinpitoon seuraavia toimia:

a) kirjallinen varoitus;
b) jäsenpalvelujen ja/tai -etujen määräaikainen epääminen, kuitenkin korkeintaan vuodeksi kerrallaan;
c) määräaikainen porttikielto yhdistyksen tapahtumiin ja/tai tiloihin, kuitenkin korkeintaan vuodeksi kerrallaan;
d) yhdistyksestä erottaminen.

Kurinpitotoimia voidaan määrätä samanaikaisesti. Porttikielto ei koske yhdistyksen kokouksia.

Asianosaisen kuuleminen

Ennen kuin hallitus tekee päätöksiä kurinpitotoimista, on toimenpiteiden kohteelle varattava tilaisuus tulla kuulluksi joko suullisesti tai kirjallisesti. Hallitus noudattaa seuraavaa toimintamallia asianosaisen kuulemisessa.

  1. Asiassapyydetäänselvityksetniiltätahoilta,joiltavoidaankatsoasaatavanasian ratkaisemisen kannalta merkityksellistä tietoa.

  2. Kurinpitomenettelynkohteenaolevalletahollevarataantilaisuusantaavastineensa asiassa. Vastine voidaan pyytää joko suullisena, kirjallisena tai molempina.

  3. Suullistavastinettavartenvarataantilaisuus,jossajärjestönedustajataiedustajat (esimerkiksi puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja/tai yhdenvertaisuusvastaava) keskustelevat kurinpitomenettelyn kohteen kanssa. Suullinen kuulemistilaisuus voidaan jättää järjestämättä, mikäli kurinpitomenettelyn kohde kieltäytyy siitä tai ei muutoin ole yhteistyöhaluinen.

  1. Kirjallinenvastineontoimitettavaviikonkuluessavastinepyynnöstä.Josvastinettaei ole toimitettu määräajassa ilman painavaa syytä, asia voidaan ratkaista ilman sitä.

  2. Vastinepyynnönyhteydessätoimitetutselvityksetontarkoitettuainoastaan asianosaisten tiedoksi.

Päätös kurinpitotoimista

Hallitus tekee päätöksen kurinpitotoimista seuraavanlaisesti.

  1. Hallituskäsitteleeasiankokouksessaansiten,etteipaikallaasiankäsittelynaikana ole muita kuin hallituksen jäseniä.

  2. Kurinpitotoimissaedetäänlähtökohtaisestikohtakohdaltalievimmästävakavimpaan. Kurinpitotoimien kohtiin b ja c ei tule edetä ennen kahta kirjallista varoitusta tai ilman painavaa syytä. Kohta d eli yhdistyksestä erottaminen on erittäin vakava seuraus, johon ei tule ryhtyä ilman vakavaa harkintaa. Sitä harkittaessa olisi hallituksen hyvä ottaa ensin yhteyttä Tampereen ylioppilaskuntaan ja tarvittaessa lainopilliseen neuvontaan.

  3. Mikälikurinpitotoimiinpäädytään,asiastaonlähetettäväkohteelleperusteltu kirjallinen päätös kolmen päivän kuluessa päätöksen tekemisestä. Päätös voidaan lisäksi ilmoittaa suullisesti asianosaisille.

  4. Päätöksestälaaditaanerillinensalassapidettäväliite,jokaarkistoidaansiten,että vain hallituksella ja tarvittaessa toiminnantarkastajilla on siihen pääsy. Liitteeseen kirjataan ne oleelliset tiedot, jotka hallituksella on olleet päätöstä tehdessä, hallituksen perustelut päätökselleen ja ne asiat, jotka ovat välttämättömiä kurinpitotoimien toteuttamisen ja toteutumisen seuraamisen kannalta (esimerkiksi kurinpitomenettelyn kohteen nimi). Kokouspöytäkirjaan asia voidaan kirjata esimerkiksi seuraavanlaisesti: “Hallitus päätti kurinpitotoimista salassa pidettävän liitteen X mukaisesti”, missä X on liitteen numero.

  5. Kurinpitomenettelynkohdevoijättääpäätöksestäkirjallisenvalituksenhallitukselle kahden viikon kuluessa päätöksen tiedoksi saattamisesta. Jos valitusta ei ole toimitettu hallitukselle määräajassa, hallituksen päätös on lopullinen.

  6. Mikälikurinpitomenettelynkohdejättääpäätöksestävalituksenhallitukselle,hallitus ottaa sen käsittelyyn ilman aiheetonta viivytystä. Valitus käsitellään kokouksessa ilman hallituksen ulkopuolisten henkilöiden läsnäoloa. Valituksen pohjalta tehdystä päätöksestä on lähetettävä kohteelle perusteltu kirjallinen päätös kolmen päivän kuluessa päätöksen tekemisestä, lisäksi siitä voidaan ilmoittaa suullisesti asianosaisille. Valituksen pohjalta tehty päätös on lopullinen, eikä siitä voi enää valittaa hallitukselle.

  7.  Hallitus voi painavista syistä päätöksellään kumota aiemmin määrätyt kurinpitotoimet.

2. TAPAHTUMAT JA YHDENVERTAISUUSTUKITIIMIN KURINPITOTOIMET

Yhdenvertaisuustukihenkilö voi käyttää kurinpitoon seuraavia toimia:

a) suullinen varoitus;
b) tilasta/tapahtumasta poistaminen.

Epäasialliseen käytökseen puuttuminen tapahtumassa

Jokaisella Teeman tapahtumaan osallistuvalla on vastuu ilmoittaa havaitsemastaan epäasiallisesta käytöksestä tapahtuman järjestäjälle tai yhdenvertaisuustukihenkilölle.

Tapahtuman järjestäjä ja/tai yhdenvertaisuustukihenkilö voi tehdä kyseiseen tapahtumaan liittyviä päätöksiä siten, että tapahtuma pysyy Teeman turvallisemman tilan periaatteiden mukaisena.

Epäasiallisen käytöksen jatkuessa varoituksista huolimatta tapahtuman järjestäjällä tai yhdenvertaisuustukihenkilöllä on oikeus pyytää häiritsevästi käyttäytyvää henkilöä poistumaan. Jos henkilö ei useista pyynnöistä huolimatta suostu poistumaan, tapahtuman järjestäjä tai yhdenvertaisuustukihenkilö voi ottaa yhteyttä mahdollisiin järjestyksenvalvojiin tai poliisiin.

Epäasialliseen käytökseen puuttuminen tapahtuman jälkeen

Jos yhdenvertaisuustukihenkilö käyttää tapahtumassa kurinpidollisia toimia, on hänen ilmoitettava tapahtuneesta yhdenvertaisuusvastaavalle. Tilanteissa on huolehdittava asianosaisten yksityisyydestä, mutta apua tilanteen käsittelyyn saa pyytää myös puheenjohtajistolta.

Yhdenvertaisuustukihenkilö keskustelee epäasiallista käytöstä kohdanneen kanssa mahdollisten jatkotoimenpiteiden tarpeesta tapahtuman jälkeen viestitse tai sovitusti kasvokkain. Yhdenvertaisuustukihenkilöllä on vastuu tuoda epäasiallista käytöstä kohdanneelle ilmi mahdolliset jatkotoimenpiteet sekä muut auttavat tahot (esim. TREY:n häirintäyhdyshenkilöt, poliisi). Yhdenvertaisuustukihenkilö tekee jatkotoimia lähtökohtaisesti vain epäasiallista käytöstä kohdanneen luvalla. Painavasta syystä hän voi tehdä itsenäisesti kirjallisen ilmoituksen tapahtuneesta hallitukselle, etenkin jos epäasiallisella käytöksellä ei ole selkeää kohdetta.

3. KURINPITOTOIMET VIESTINTÄKANAVISSA

Kurinpitotoimet viestintäkanavissa:

a) viestien poistaminen;
b) määräaikainen kielto viestien lähettämiseen, kuitenkin korkeintaan vuodeksi kerrallaan; c) ryhmästä poistaminen, kuitenkin korkeintaan vuodeksi kerrallaan.

Viestintäkanavien kurinpitotoimia voivat käyttää kanavia moderoivat henkilöt, esimerkiksi puheenjohtajisto, yhdenvertaisuusvastaava ja viestintävastaava. Jos epäasiallinen käyttäytyminen viestintäkanavissa on jatkuvaa tai vakavaa, voidaan siirtyä hallinnollisiin kurinpitotoimiin.

Laatinut sääntömuutostyöryhmä 4.3.2025
Anna Harju, Saara Vuotila, Elli Kuoppala, Sauli Lasanen, Aku Soininen