Raportti Teeman sosiaalisten suhteiden kartoitus 2023 -kyselystä
Kysely toteutettiin Teema ry:n jäsenistölle tammi-helmikuun aikana, ja kyselyyn vastanneet opiskelijat jakautuivat kaikkien vuosikurssien kesken. Sosiaalisten suhteiden kartoittamisen taustalla on kiinnostus jäsenistön hyvinvointia kohtaan erityisesti nyt, kun opinnot ovat pitkän etäopiskelujakson jälkeen järjestetty lähitoteutuksena. Kyselyssä kartoitettiin muun muassa teemalaisten kokemuksia kaverisuhteista, yksinäisyydestä, kiusaamisesta ja yleisestä viihtyvyydestä osana ainejärjestön järjestämää toimintaa. Kyselyn tuloksia olivat purkamassa Teeman sosiaalipoliittinen vastaava Ida Kiikkerä, koulutuspoliittinen vastaava Joonas Kärnä sekä puheenjohtajisto Tytti Koivisto ja Milla Sipinen.
Kyselyyn vastanneista neljäsosa kokee yksinäisyyttä ainakin toisinaan. Kavereita ja tuttuja on useimmilla, mutta moni kokee ystävyyssuhteiden olevan melko pinnallisia, eivätkä ne palvele sosiaalisia tarpeita riittävän hyvin. Kyselyssä nousi esille huoli opiskelijaporukoiden klikkiytymisestä – ei tunnu mukavalta yrittää mennä mukaan tiiviiseen ystäväporukkaan. Tähän ainejärjestöaktiivit pyrkivät vastaamaan suunnittelemalla jatkossa entistä enemmän sellaista ohjelmaa tapahtumiin, johon kaikki voivat osallistua, ja jossa pääsee tutustumaan opiskelijoihin eri vuosikursseilta. Muun muassa visailut arvotuissa joukkueissa ovat olleet jäsenistön mieleen.
Tapahtumien monipuolisuuteen panostetaan myös jatkossa, ja ainejärjestössä pidetään huolta siitä, että jatkossa on tasa-arvoisessa suhteessa niin Teeman omia kuin poikkitieteellisiäkin tapahtumia sekä näiden lisäksi alkoholittomia tapahtumia. Resurssien mukaan pyritään toteuttamaan myös rentoa yhteistä tekemistä jäsenistön kesken, kuten kirpparikierroksia tai luontoretkiä. Tapahtumiin liittyviä toiveita voi toimittaa ympäri vuoden Teeman hallituksen tapahtumatiimille.
Kyselystä kävi ilmi, että Teeman opiskelijat viihtyvät hyvin kampuksella. Erityisesti Salonki keräsi kyselyssä kiitosta – on tärkeää, että meillä vihdoinkin oma ikioma ainejärjestötila, jossa käydä kahvilla, opiskella ja tavata toisia kirjallisuustieteen opiskelijoita päivittäin. Myös opiskelijoille ja henkilökunnalle noin kerran periodissa kampuksella järjestettävä yhteinen tapahtuma, kirjallisuuskahvit, on ollut jäsenistölle mieluinen. Lisäksi säännöllinen muu koululla tapahtuva toiminta, kuten Pannu kuumana -tiistait sekä Legendan toimituksen tapaamiset, on koettu helpoiksi tavoiksi kaverustua toisten opiskelijoiden kanssa. Näiden lisäksi säännöllisesti toimii lukupiiri Affektiharha sekä luovan kirjoittamisen piiri Suo, kuokka ja kynä. Kaikkiin voi mennä mukaan milloin vain!
Kyselystä käy ilmi teemalaisten kokemukset yksinäisyydestä, ulkopuolisuudesta ja siitä, että toisinaan on hankalaa olla oma itsensä. Myös kokemuksia kiusatuksi tulemisesta on jonkin verran. Teema ry:n turvallisemman tilan periaatteissa linjataan, että ainejärjestön toiminta on häirinnästä ja kiusaamisesta vapaata. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki ilmiannetut häirintä- ja kiusaamistilanteet otetaan vakavasti, ja viedään eteenpäin Treylle sekä mahdollisuuksien mukaan käsitellään asianomaisten kesken. Muistetaan olla toisillemme ystävällisiä, moikataan kun nähdään ja noudatetaan hyviä käytöstapoja. Teema ry:n toiminnassa tasa-arvon toteutuminen jäsenistön kesken on tärkeä arvo, kannustamme kaikkia sitoutumaan sen edistämiseen.
Häirintä- ja kiusaamistilanteista kannattaa aina kertoa. Teemalla on oma häirintälomake, joka löytyy helposti ainejärjestön verkkosivuilta sekä tästä.
Voit myös olla suoraan yhteydessä Treyn häirintäyhdyshenkilöihin ottamalla heihin yhteyttä Treyn häirintälomakkeen kautta.
Toimintakaudella 2023 Teeman turvallisemman tilan periaatteet päivitetään ja lisäksi on tekeillä yhdenvertaisuussuunnitelma, joka otetaan käyttöön heti sen valmistuessa. Ainejärjestön sosiaalipoliittinen vastaava tulee lisäämään tiedottamista sosiaalipoliittisista asioista ja lisäämään jäsenistön tietoutta siitä, miten edistää omaa ja yhteistä hyvinvointia osana opiskelijayhteisöä.
Keväisin terveisin,
Ida Kiikkerä
Teeman sosiaalipoliittinen vastaava