Tiiliskiven lehdistötiedote 2015

Palkinto Inka Nousiaisen & Satu Kettusen Yökirjalle

 

Inka Nousiaisen ja Satu Kettusen kuvakirja Yökirja (Tammi, 2015) on voittanut vuoden 2015 Tiiliskivi-palkinnon. Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry:n myöntämä palkinto jaettiin 15. kerran Kulttuuritalo Telakalla lauantaina 13. helmikuuta järjestetyllä Tiiliskivi-klubilla.

Vuosittain jaettava Tiiliskivi-palkinto myönnetään ansiokkaalle kotimaiselle kaunokirjalliselle teokselle, joka ei ole saanut mediassa ansaitsemaansa huomiota. Kiertopalkintona toimiva tiiliskivi on peräisin Finlaysonin tehtaan seinästä. Viime vuonna palkinnon voitti Reetta Pekkanen runoteoksellaan Pieniä kovia nuppuja (Poesia). Aiemmin palkinnon ovat voittaneet mm. Katja Kettu (2005) ja Riikka Pelo (2006).

Raadin mielestä Nousiaisen ja Kettusen herkkä kuvakirja on niin kerrontansa kuin kuvituksensa tasolla kunnianhimoinen ja lapsilukijaa aliarvioimaton teos, joka poikkeaa suomalaisen lastenkirjallisuuden valtavirrasta. Yökirja puhuttelee yhtä aikaa niin aikuista kuin lastakin sortumatta moralisointiin tai liian helppohin ratkaisuihin.Teos käsittelee tärkeitä ja ajankohtaisia teemoja tarttuessaan lapsen ulkopuolisuuden ja toiseuden kokemukseen. Yökirja tematisoi myös modernin perhe-elämän kipukohtia, kuten yksinhuoltajuutta ja vanhemman yksinäisyyttä. Raati pitää myös teoksen kuvitusta onnistuneena: kuva ja sana sekä täydentävät että laajentavat toistensa merkityksiä. Kollaasitekniikka sekä kirkkaat värit öisen maailman kuvauksesta tekevät teoksesta mielenkiintoisen ja harmonisen kokonaisuuden. Yökirja onkin sanamääräänsä huomattavasti suurempi tarina.

Valinnallaan raati haluaa myös ottaa kantaa lastenkirjallisuuden ja erityisesti kuvakirjan asemaan osana suomalaisen kirjallisuuden kenttää. Lastenkirjallisuus saa mielestämme liian vähän huomiota valtamedioissa: lastenkirjallisuudesta julkaistaan harvemmin arvosteluja ja sitä palkitaan vähemmän kuin aikuisten kirjallisuutta. Edes kirjallisuudentutkimuksen kentällä lastenkirjallisuutta ei arvosteta tutkimuskohteena yhtä paljon kuin aikuisten proosaa ja lyriikkaa.

Valinnallamme haluamme myös problematisoida rajanvetoa lapsille, nuorille ja aikuisille suunnatun kirjallisuuden välillä. Usein lukijakunnan määrittävät markkinavoimat, eivät suinkaan lukijat itse ja erityisesti Nousiaisen ja Kettusen teoksen kohdalla haluammekin nostaa esiin kuvakirjan rajoja ylittävän taiteellisen arvon ja kyvyn puhutella ja koskettaa kaikenikäisiä lukijoita. Yökirja osoittaa, että suomalaisessa kuvakirjallisuudessa käsitellään tärkeitä ja universaaleja teemoja taiteellisesta tasosta tinkimättä.

Yökirjan lisäksi ehdolle olivat finalisteina Vesa Etelämäen runokokoelma Hikikomori (Sanasato), Marko Laihisen runokokoelma Halokehrät (Poesia), Tiina Laitila Kälvemarkin romaani Karkulahti (WSOY), Ville Lähteen esseekokoelma Paljon liikkuvia osia (Savukeidas) ja Katja Seudun runokokoelma Minä olen hänen asuinsijansa (Sanasato).

Tämän vuoden raadissa toimivat puheenjohtaja Susanna Keinänen, tuottaja Milla Suikkanen sekä raatilaiset Aino Kemppainen, Henna Larsson, Iida Lilja, Katriina Mujunen, Liban Sheikh, Tuula Siira ja Reetta Sirén. Tiiliskivi-klubia tuottamassa oli lisäksi Laura Okkonen.