Yhteishaun infopaketti
Opiskelemaan kirjallisuutta? Yhteishaku on alkanut!
Hakija, mietitkö vielä, mitä lähteä opiskelemaan? Kiinnostaako kulttuuri tai kirjallisuus vai tuntuuko, että kiinnostuksenkohteita on monia etkä osaa valita? Tule Tampereen yliopistoon!
Kirjallisuustiede on yleissivistävä tieteenala, ja tutkintoon kuuluu paljon vapaavalintaisia opintoja. Tampereen korkeakouluissa on myös vapaa sivuaineoikeus ja ristiinopiskelumahdollisuus. Näin opiskelijat pääsevät valitsemaan ja kokoamaan itselleen ne kaikista mielenkiintoisimmat opinnot ja kurssit. Tekstualisoituneessa nyky-yhteiskunnassa on myös tärkeää ymmärtää syvällisesti merkitysten muodostumisen, välittymisen ja tulkinnan prosesseja, joihin kirjallisuustiede valmistaa.
Instagramista (@teema.ry) Yhteishaku-kohokohdista löydät opiskelijoiden tarinoita siitä, kuinka he ovat päätyneet opiskelemaan kirjallisuustiedettä Tampereelle, mikä kaikki hakiessa mietitytti, mihin he toivovat työllistyvänsä ja miltä opinnot ovat tuntuneet! Tähän postaukseen kokosimme muuta hakijoille hyödyllistä tietoa, vinkkejä ja linkkejä.
Kirjallisuustieteen tutkinto-ohjelma
Kirjallisuustieteestä valmistuu kirjallisuuden ja tekstien asiantuntijoita, jotka hahmottavat laajoja kokonaisuuksia, kykenevät itsenäiseen työskentelyyn ja projektinhallintaan, pystyvät osallistumaan kirjallisuudesta ja kirjallisesta elämästä käytävään keskusteluun sekä lisäämään kirjallista sivistystä muun muassa äidinkielen ja kirjallisuuden opettajina. Tekstianalyyttiset taidot tuottavat valmiuden analysoida, toimittaa ja tuottaa monenlaisia tekstejä ja sisältöjä. Opinnot tuottavat myös hyvät kirjalliset ja suulliset ilmaisu- ja argumentointitaidot. Valmistuneet ovatkin työllistyneet muun muassa tutkimus-, opetus-, kulttuuri-, kirjasto- ja viestintäaloille. Mahdollisuuksia on myös yrittämisestä tapahtumatuotantoon ja vaikka kirjallisuusagentiksi. Omilla valinnaisilla opinnoilla voi vaikuttaa osaamisensa ja asiantuntijuutensa karttumiseen.
Tampereen yliopistossa kirjallisuustieteen opinnoissa perehdytään kirjallisuudentutkimuksen teorioihin ja menetelmiin sekä kirjallisuuden ominaispiirteisiin ja ilmiöihin. Opetuksessa painottuvat poetiikka, kertomuksen teoria, kirjallisuushistoria ja kirjallisuusinstituution ja kirjallisten käsitteiden muutos. Erikoistumisalaa ei enää tarvitse valita suomen kirjallisuuden tai yleisen kirjallisuustieteen väliltä. Kirjallisuuden opiskelu koostuu perus–, aine– ja syventävistä opinnoista, vapaasti valittavista opinnoista ja opinnäytetöistä. Harjoittelu on mahdollista suorittaa, mutta se ei ole pakollinen. Myös vaihtoon lähteminen onnistuu.
Lisätietoa kirjallisuustieteen tutkinto-ohjelmasta ja hakemisesta löydät täältä!
Ainejärjestöstä
Teema ry on Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen opiskelijoiden oma ainejärjestö. Ainejärjestö mm. valvoo jäsentensä etuja opiskelujen aikana, järjestää laajasti erilaisia tapahtumia opiskelua tasapainottamaan, sekä toimii myös linkkinä niin muiden ainejärjestöjen kuin henkilökunnankin välillä. Teema julkaisee omaa lehteään, Legendaa (Instagramissa @legendalehti), sekä jakaa vuosittain Tiiliskivi-kirjallisuuspalkinnon (@tiiliskivipalkinto). Ainejärjestön toiminta on siis monipuolista ja toimintaan on helppo lähteä mukaan omia kiinnostuksenkohteitaan seuraten. Teema on jäsentensä näköinen ja helposti lähestyttävä ainejärjestö, josta löytyy jokaiselle tilaa!
Aloittavien opiskelijoiden, eli fuksien tukena ovat myös Teeman tuutorit, jotka pyrkivät tekemään yliopiston alkutaipaleesta mahdollisimman sujuvaa ja mukavaa. Tuutorit auttavat uusia opiskelijoita tutustumaan toisiinsa, uuteen kotikaupunkiinsa sekä yliopistoelämään. Opiskelun aloittaminen synnyttää usein paljon kysymyksiä, ja tuutorit ovat aina valmiita vastaamaan näihin – ei siis tarvitse pelätä, että pulmia joutuisi ratkomaan yksin.
Voit tutustua Teemaan paremmin täällä nettisivuilla tai Instagramissa!
Linkkejä ja tahoja
Yleistä
- Opintopolku
- Kirjallisuustieteen tutkinto-ohjelma
- Tampereen yliopiston hakijan opas
- Tampereen yliopiston hakijapalvelut
- Opiskelijana Tampereella
Yhteishaku
- Yhteishaku
- Näin haet yhteishaussa
- Todistusvalinta.fi – työkalu todistusvalinnan eri vaihtoehtojen tutkimiseen
Valintakokeet
- Valintakokeiden yleinen infosivu
- Tampereen yliopiston valintakokeet
- Valintakoeaikataulu
- Vanhat valintakokeet
Ammatinvalinta
- Töissä.fi – korkeakouluista valmistuneet työelämässä
- Opintopolun ammatinvalintasivu
- Te-palveluiden ammatinvalintasivu
- Ammatinvalintatesti
- Opiskelijatarinoita, taustatietoa ym. valinnan tueksi
Muuta
- Hakijapalveluiden yhteystiedot
- Vaihtoehtoisia tapoja hakemiseen
- Opiskelijavalinnan tilastoja
- Opiskelijan opas (suunnattu yliopiston opiskelijoille, mutta voi olla hyödyllinen hakijalle tutustua)
Vinkkejä
- Ota selvää päivämääristä ja tehtävistä
- Selkeät päivämäärät kalenterissa helpottavat käytettävissä olevan ajan hahmottamista
- Selvitä myös, mitä kaikkea hakemiseen liittyen täytyy selvittää
- Luo toimiva lukusuunnitelma
- Tee huolellinen ja realistinen lukusuunnitelma, jota pystyt noudattamaan. Ei haittaa, vaikka jaksaisit opiskella enemmänkin, kuin miten olet suunnitellut.
- Tärkeintä on, että ehdit käydä läpi kaiken materiaalin ja painaa asiat myös mieleen.
- Hyvässä suunnitelmassa on myös riittävästi lepopäiviä, jotta ehdit levätä kunnolla ja tallentaa kaiken opitun tiedon.
- Lue huolellisesti
- Kertaus on kaikkein tehokkain keino!
- Tee muistiinpanoja
- Tekstin käsittely ja muistiinpanojen kirjoittaminen helpottaa ymmärtämistä.
- Käytä tekniikkaa, joka sopii sinulle!
- Toiselle sopii Wordin näpyttely, toiselle käsin kirjoittaminen.
- Ranskalaiset viivat, ajatuksenvirtaa, ajatuskartta
- Keskustelu aiheista helpottaa myös asioiden sisäistämistä. Voit vaikka kertoa tai pohtia ääneen ystävälle tai perheenjäsenelle lukemaasi.
- Selvitä termit ja muut asiat, joita et ymmärrä
- Tekstin ymmärtämistä helpottaa, kun askarruttavat termit ja asiat selvittää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa
- Termeistä kannattaa tehdä myös lista, josta niitä on helppo opiskella ja tarkistaa merkityksiä
- Luo siisti ja rauhallinen opiskeluympäristö, joka motivoi opiskelemaan eikä luo liikaa ärsykkeitä
- Muista levätä, juoda vettä ja syödä hyvin myös lukemisen aikana
- Nuku riittävästi. Opittu tieto siirtyy pitkäaikaiseen muistiin levon aikana
- Muista pitää riittävästi taukoja myös lukiessa esim. tunnin välein 15-20min tauko, jonka aikana käyt vessassa, syöt/juot ja verryttelet
- Yleinen hyvinvointi auttaa:
- Terveellinen ja riittävä syöminen sekä nesteytys
- Vältä stressiä / Tee asioita, joista nautit ja joilla saat ladattua akkuja, ulkoilu ja liikunta toimivat varmasti, älä stressaa stressiä
- Rentoudu. Hyvin se menee!
Me Teemalla odotamme jo teitä <3