Tiiliskivi

Tiiliskivi-kirjallisuuspalkinnon voittaja valittu

Vuoden 2017 Tiiliskivi-palkinnon voittajaksi on valittu Marko Annala autofiktiivisellä romaanillaan Värityskirja (Like). Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoista koostuva raati perustelee valintaansa ajankohtaisten aiheiden tuoreella käsittelytavalla ja kielellisillä ansioilla.

Värityskirjan lisäksi palkinnosta kilpailivat Ulla Donnerin sarjakuvaromaani Spleenish (S&S), Ben Kallandin romaani Vien sinut kotiin (Atena), Jenna Kostetin romaani Pikimusta, sysipimeä (Robustos) sekä O. E. Lönnbergin lyhytproosakokoelma Langanpäitä (Osuuskumma). Palkinnon voittaja julkistettiin Tampereella kulttuuriravintola Telakalla järjestettävällä Tiiliskivi-klubilla lauantaina 10.2.2018.

Tiiliskivi on Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry:n vuosittain jakama, kiertävä kirjallisuuspalkinto. Palkintoa on jaettu vuodesta 2002 lähtien, joten tänä vuonna palkinto myönnettiin jo 17. kerran. Finlaysonin seinästä peräisin oleva tiiliskivi symboloi palkitun kirjan painavaa tekstiä samalla kun punatiili kuvaa palkinnon tamperelaista alkuperää. Palkinnon ideana on nostaa esiin laadukkaita kotimaisia kaunokirjallisia teoksia, jotka ovat jääneet vaille ansaitsemaansa huomiota. Palkinnon aiempiin voittajiin lukeutuvat muun muassa Riikka Pelo teoksellaan Taivaankantaja (2006, Teos) ja Katja Kettu teoksellaan Surujenkerääjä (2005, WSOY).

Vuoden 2017 Tiiliskivi-raatiin kuuluivat raadin puheenjohtaja Pinja Uotila sekä raatilaiset Kaisa Hammarén-Ojanen, Elsa Hyvärinen, Vilhelmiina Piipponen ja Pirkko Viitasalo. Tiiliskivi-klubin tuottajina toimivat Tuula Siira ja Roosa-Maria Kauppila.

Vuoden 2016 Tiiliskivi-palkinto Kirsi Alanivalle

Kirsi Alanivan romaani Villa Vietin linnut (Savukeidas) on saanut vuoden 2016 Tiiliskivi-palkinnon. Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry:n jakama palkinto jaettiin 16. kerran ravintola Kaijakassa lauantaina 18. helmikuuta järjestetyllä Tiiliskivi-klubilla.

Raadin mielestä Alanivan kesytön ja lyyrinen romaani on niin kielensä kuin kerrontansa tasolla poikkeuksellisen kypsä ja valmis esikoisteos, joka uudistaa suomalaisen sukupolviromaanin traditiota. Maagisen realismin, gotiikan ja makaaberin genreistä ammentava teos käsittelee tuoreella tavalla äideiltä tyttärille siirtyvää häpeää ja salaisuuksia, jotka vaiettuina uhkaavat tuhota kokonaisen naisten sukupolven. Muistin ja todellisuuden rajapinnoilla liikkuva teos etualaistaa kertomuksen keinona rakentaa eheää identiteettiä.

Romaanin miljöönkuvaus on lumoavaa ja yksityiskohtaista ja yhdistettynä todentuntuisiin ja samaistuttaviin henkilöhahmoihin rakentaa teos maailman johon on helppo astua ja asettua. Lukijan silmien eteen piirtyy vahvana visuaalisena ja käsin kosketeltavana saari ränsistyvine kartanoineen ja täytettyine lintuineen. Luonto tulee ihmisen alueelle, kasvaa huoneen nurkista ja kurottaa kohti.

Teoksen käsittelemät naiseuden, ruumiillisuuden ja seksuaalisuuden teemat raati kokee ajankohtaisiksi ja tärkeiksi. Teksti herättää kysymyksiä naisen oikeudesta omaan kehoonsa ja sen koskemattomuuteen aikana, jona näistä kysymyksistä yhä lisääntyvissä määrin kiistellään ja kannetaan huolta. Teos onnistuu tuomaan lukijan iholle asti niin seksuaalisen väkivallan kauhun kuin keskenmenon ja lapsettomuudenkin surun. Äitiys ja sen poissaolo nousevat teoksen keskiöön.

Alanivan romaani ei rankoista teemoistaan huolimatta sorru uhriuttamaan naista, vaan väkivaltaa ja epäoikeudenmukaisuutta kohdatessaankin tämä säilyttää voimansa. Naisnäkökulma on vahvan symbolista ja ruumiillista ja naisen halua kuvataan rohkeasti, uusin kuvin. Teoksen saumattomasti aikatasosta ja kertojasta toiseen liikkuva kerronta ja sen unenomainen, väkevä kieli vakuuttavat lukijan heti ensi metreiltä alkaen.

Valinnallaan raati haluaa nostaa esiin kirjallisuutta, joka rikkoo suomalaisen historiallisen romaanin realistista lajityyppiä ja uskaltaa käyttää kielellisiä, juonellisia ja rakenteellisia kokeiluja, jotka poikkeavat valtavirrasta. Raadille on myös kunnia-asia saada olla nostamassa esiin julkisuuden katveeseen jäänyttä esikoisteosta, jonka näyttö on vahva ja saa odottamaan paljon myös kirjailijan tulevaisuudelta.

Vuoden 2016 Tiiliskivi-raadissa toimivat puheenjohtaja Katriina Mujunen sekä Lotta Luukila, Helmi Kalaja, Tatu Pajunen, Sirja Pohjonen ja Alisa Tuominen. Tiiliskivi-klubin tuottajina toimivat Reetta Sirén ja Iina Leppälä. Raati ja tuottajat kiittävät kaikkia paikalle tulleita, esiintyjiä sekä tietysti kirjailijoita onnistuneesta illasta!

Tiiliskiven lehdistötiedote 2015

Palkinto Inka Nousiaisen & Satu Kettusen Yökirjalle

 

Inka Nousiaisen ja Satu Kettusen kuvakirja Yökirja (Tammi, 2015) on voittanut vuoden 2015 Tiiliskivi-palkinnon. Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry:n myöntämä palkinto jaettiin 15. kerran Kulttuuritalo Telakalla lauantaina 13. helmikuuta järjestetyllä Tiiliskivi-klubilla.

Vuosittain jaettava Tiiliskivi-palkinto myönnetään ansiokkaalle kotimaiselle kaunokirjalliselle teokselle, joka ei ole saanut mediassa ansaitsemaansa huomiota. Kiertopalkintona toimiva tiiliskivi on peräisin Finlaysonin tehtaan seinästä. Viime vuonna palkinnon voitti Reetta Pekkanen runoteoksellaan Pieniä kovia nuppuja (Poesia). Aiemmin palkinnon ovat voittaneet mm. Katja Kettu (2005) ja Riikka Pelo (2006).

Raadin mielestä Nousiaisen ja Kettusen herkkä kuvakirja on niin kerrontansa kuin kuvituksensa tasolla kunnianhimoinen ja lapsilukijaa aliarvioimaton teos, joka poikkeaa suomalaisen lastenkirjallisuuden valtavirrasta. Yökirja puhuttelee yhtä aikaa niin aikuista kuin lastakin sortumatta moralisointiin tai liian helppohin ratkaisuihin.Teos käsittelee tärkeitä ja ajankohtaisia teemoja tarttuessaan lapsen ulkopuolisuuden ja toiseuden kokemukseen. Yökirja tematisoi myös modernin perhe-elämän kipukohtia, kuten yksinhuoltajuutta ja vanhemman yksinäisyyttä. Raati pitää myös teoksen kuvitusta onnistuneena: kuva ja sana sekä täydentävät että laajentavat toistensa merkityksiä. Kollaasitekniikka sekä kirkkaat värit öisen maailman kuvauksesta tekevät teoksesta mielenkiintoisen ja harmonisen kokonaisuuden. Yökirja onkin sanamääräänsä huomattavasti suurempi tarina.

Valinnallaan raati haluaa myös ottaa kantaa lastenkirjallisuuden ja erityisesti kuvakirjan asemaan osana suomalaisen kirjallisuuden kenttää. Lastenkirjallisuus saa mielestämme liian vähän huomiota valtamedioissa: lastenkirjallisuudesta julkaistaan harvemmin arvosteluja ja sitä palkitaan vähemmän kuin aikuisten kirjallisuutta. Edes kirjallisuudentutkimuksen kentällä lastenkirjallisuutta ei arvosteta tutkimuskohteena yhtä paljon kuin aikuisten proosaa ja lyriikkaa.

Valinnallamme haluamme myös problematisoida rajanvetoa lapsille, nuorille ja aikuisille suunnatun kirjallisuuden välillä. Usein lukijakunnan määrittävät markkinavoimat, eivät suinkaan lukijat itse ja erityisesti Nousiaisen ja Kettusen teoksen kohdalla haluammekin nostaa esiin kuvakirjan rajoja ylittävän taiteellisen arvon ja kyvyn puhutella ja koskettaa kaikenikäisiä lukijoita. Yökirja osoittaa, että suomalaisessa kuvakirjallisuudessa käsitellään tärkeitä ja universaaleja teemoja taiteellisesta tasosta tinkimättä.

Yökirjan lisäksi ehdolle olivat finalisteina Vesa Etelämäen runokokoelma Hikikomori (Sanasato), Marko Laihisen runokokoelma Halokehrät (Poesia), Tiina Laitila Kälvemarkin romaani Karkulahti (WSOY), Ville Lähteen esseekokoelma Paljon liikkuvia osia (Savukeidas) ja Katja Seudun runokokoelma Minä olen hänen asuinsijansa (Sanasato).

Tämän vuoden raadissa toimivat puheenjohtaja Susanna Keinänen, tuottaja Milla Suikkanen sekä raatilaiset Aino Kemppainen, Henna Larsson, Iida Lilja, Katriina Mujunen, Liban Sheikh, Tuula Siira ja Reetta Sirén. Tiiliskivi-klubia tuottamassa oli lisäksi Laura Okkonen.