Oodi oppiainekirjastolle

Hyvä lukija. Tällä kertaa sinua tervehtää Teeman sosiaalipoliittinen vastaava. Kevääni on ollut jännittävä, sillä pari kuukautta sitten minut valittiin harjoittelijaksi omaan kotiyliopistoomme kirjallisuustieteen ja Suomen kielen yksiköihin.  Pääasialliset työtehtäväni ovat sijoittuneet Pinni B:n viidennessä kerroksessa sijaitsevaan kirjallisuustieteen oppiainekirjastoon. Tämä on opintojeni kannalta ollut ilahduttavaa, sillä olen vapaavalintaisina opintoina suorittanut kirjastonhoitajaksi pätevöittävää opintokokonaisuutta.

Ennen harjoitteluani oppiainekirjasto oli minulle tuiki tuntematon. Toisinaan yliopiston kirjaston hakukoneesta olin saanut tulokseksi niteitä, jotka sijaitsivat mystisessä kirjallisuustieteen oppiainekirjastossa. En tiennyt kuinka sinne pääsee ja mihin kellonaikoihin, enkä välittänyt niin ottaa selvääkään, sillä hakutulos ikävästi ilmoitti “ei kotilainaan”.

Nyt tiedän paremmin. Oppiainekirjastomme on itseasiassa ihan oikea kirjasto, jossa on suuri osa kirjallisuustieteen tenttikirjoista ja esimerkiksi laaja valikoima alan tutkimuskirjallisuutta. Kaikkea saa myös lainata, vaikka pääkirjaston hakukone väittääkin muuta. Hakukoneesta ei sitä paitsi löydy koko kokoelmaa, vaan ainoastaan noin puolet niteistä on pääkirjaston rekisterissä. Jos vain olisin tiennyt tämän kaiken jo fuksivuotena, ei olisi tarvinnut ravata päivä toisensa jälkeen uusimassa yliopiston pääkirjaston lyhytlainoja kymmeneltä aamulla muiden niteiden ollessa loppuun lainattuja.

Viime viikot minulla ollut ilo hypistellä ja lisätä kokoelmiin myös aivan uusia teoksia. Kirjaston uusiin hankintoihin kuuluu runsaasti esimerkiksi ekokritiikkiä, dystopia-tutkimusta ja narratologiaa. Uusia tuulia kirjastoon tuo myös pelitutkimus, jota on saapunut niin ikään muutama nide. Uusia kirjoja varten olen raksutellut kirjoituskoneella vanhan ajan tyyliin kortteja, joista ilmenee teoksen nimi, kirjoittaja, isbn- numero ja luokka. Kortit laitetaan aakkosittain kortistoon, josta kirjaston käyttäjä voi plärätä etsimänsä teoksen luokan. Systeemi saattaa monelle olla vieras ja siksi olenkin tehnyt kirjastossa uusia temaattisia luokitteluja, joiden avulla kirjastoon tulija voi ainoastaan hyllyjä katsomalla löytää itselleen tarpeisiinsa sopivaa kirjallisuutta. Näin ainakin toivon. Työ on vielä kesken ja paljon on vielä tekemättä, mutta kirjasto on jo nyt erinomainen paikka lukea ja lainata kirjoja.

Lukukauden aikana kirjasto on ollut auki tavanomaisesti tiistaisin klo 12-14 ja torstaisin klo 10-12, jolloin paikalla on ollut myös ystävällinen ja avulias kirjastosihteeri. Lyhyehköistä aukioloajoista huolimatta, kirjasto ei ole mikään salapaikka ja opetushenkilökunta varmasti päästää sisään sovittaessa muulloinkin. Nyt kirjastosihteeri on tauolla, mutta hääräilen itse kirjastossa ainakin juhannukseen asti. Vielä ehtii siis tulla lainaamaan kesälukemista. Toivon, että ensi syksystä alkaen opiskelijatkin alkaisivat käyttää kirjastoa ahkerammin. Tilassa on iso pöytä esimerkiksi ryhmätyöskentelyä varten ja valikoimassa paljon tuoretta tutkimusta. Vinkki vinkkinen siis kaikille teemalaisille, hyödyntäkää tämä kirjasto.

– Veera Laine, Teeman sosiaalipoliittinen vastaava