Harjoittelusta ja hallituksesta

Olin kesän ja syksyn aikana kolme kuukautta harjoittelussa kustantamolla. Harjoittelua suosittelen ehdottomasti kaikille. Käyttäkää hyväksi tuo yliopiston mahdollistama tuettu harjoittelu, sillä työkokemusta ei koskaan voi olla liikaa! Kustannusalalla varsinkin on vähän työpaikkoja ja paljon tekijöitä, ilman työkokemusta työpaikan saaminen on lähes mahdotonta, pelkästään harjoittelupaikan, josta yliopisto maksaa työpaikalle 1800 euron tuen, saaminen oli hankalaa. Kaikki kustantamot, jotka hakivat harjoittelijaa, vastasivat hakemukseeni, etteivät edes pysty kutsumaan haastatteluun sillä hakijoita on ollut niin paljon. Kannattaakin laittaa hakemus menemään myös niihin paikkoihin, jotka eivät ole ilmoittaneet etsivänsä ketään, sillä lailla minäkin harjoittelupaikan sain.

Kustannustoimittajaksi ei edes ole koulutusta, toki voi lukea kirjallisuustiedettä ja suomen kieltä yms. mutta ei siellä kukaan kerro mitä pitää etsiä käsikirjoituksesta kun mietitään onko siitä julkaistavaksi, mitkä lentävät roskiin ja miksi, tai miten kirjailijan kanssa parannetaan käsikirjoitusta, millainen on hyvä kirja, mikä on kustannustoimittajan rooli kirjan tekemisessä. Kaiken tämän oppii vasta tekemällä varsinaisia töitä. Harjoittelija on paikalla oppimassa, joten kysellä saa ja pitää, mitä teinkin ja opin todella paljon.

Harjoittelu on myös loistava tilaisuus tutustua oman alansa töihin, millaista se työ oikeasti onkaan ja onko se edes sitä mitä on aina kuvitellut. Itse olin onnekas sillä tajusin olevani oikealla alalla, nyt ei enää pelota niin paljon valmistua ja hypätä työelämään, sillä en malta odottaa pääseväni oman alan töihin.

Nyt kun hallituksen jäsenten ja uusien vastaavien valinnat ovat taas ajankohtaisia, niin kannattaa muistaa miltä nuo näyttävät CV:ssä. Itse olen Teeman tiedotus- ja nettivastaava sekä Legendan päätoimittaja (+ liikuntavastaava) ja näiden toimien ansiosta harjoitteluni ei ollut pelkästään työntekijöiden kesälomien mahdollistaminen, vaan pääsin oikeasti tekemään töitä ja monipuolisesti. Sen sijaan että olisin pyörinyt yksin tyhjässä toimistossa kesän, sain olla mukana auttamassa myös syksyn kiireissä. Koska minulla oli kokemusta oikolukemisesta, pääsin oikolukemaan monta kirjaa ja tekstiä ja koska tiedottaminen sekä nettiasiat olivat tuttuja, pääsin auttamaan tiedottajaa ja päivittämään verkkosivuja. Jos en olisi ikinä lähtenyt mukaan Teeman toimintaan, en olisi noilla taidoilla ja vastuulla leijunut hakemuksessani ja harjoitteluni olisi voinut olla hyvinkin erilainen, jos olisin edes saanut koko harjoittelupaikkaa. Kannattaa lähteä mukaan hallitukseen ja ottaa itselleen vastaavuus tai pari, kaikki eivät edes ole kovin työläitä ja jokaiseen perehdytetään hyvin. Ikinä siitä ei ole haittaa. Itse en meinannut viitsiä lähteä mukaan, kun ajattelin sen tuovan vain turhaa lisätekemistä, mutta hauskaa on ollut ja olen erittäin kiitollinen näistä kokemuksista ja oppimistani taidoista.

 

Toivottavasti näemme Teeman hallituksen kokouksessa!

Elsa, Teeman liikunta-, tiedotus- ja nettivastaava sekä Legendan päätoimittaja (vielä hetken, sillä pian perehdytän jonkun teistä näihin vastaavuuksiin!)